sk

Krásno radí

Najlepšie špekáčiky nie sú safaládky

Ako a kedy prišiel na svet preslávený český údenársky výrobok, už presne nezistíme. Vieme však, že na Krajinskej jubilejnej výstave v Prahe v roku 1891 vyrástla kompletná strojová údenárska dielňa, v ktorej sa pod názvom „údenky“ údili špekáčiky a predávali sa s chrenom a s rožkami. Ľuďom chutili, a tak ich začali vyrábať vo veľkom.

Ako na opekanie? Základom sú kvalitný špekáčik a trpezlivosť

Oheň plápolá, pivo sa chladí, gitary sú naladené. Je čas prikročiť k tomu najdôležitejšiemu – k opekaniu špekáčikov. Pripravte si prúty a ostré nože a vyzbrojte sa trpezlivosťou. Nič nemožno robiť napochytro.

Niet nad opekanie špekáčikov pod šírym nebom. Viete, ako postaviť ohnisko a ako rozložiť oheň?

Viete rozložiť oheň za dažďa a potom ho päť minút udržať? Ak áno, právom vám patrí skautský bobrík ohňa. Nám ostatným bude stačiť, keď sa podarí rozložiť oheň za pekného, suchého počasia a udržať ho aspoň tak dlho, kým sa neopečú všetky špekáčiky.

Čo so sebou na cesty? „Kápézetku“ a dobrú náladu

Či už vyrážate do exotickej divočiny, alebo idete len kúsok vlakom k verejnému ohnisku, vyplatí sa mať so sebou základnú výbavu aj niečo navyše pre prípad núdze. Ak ste ostrieľaní výletníci, určite ste si vytvorili vlastnú verziu skautskej krabičky poslednej záchrany, ktorú máte vždy v batohu. A nezabudnite na zápalky, aby bolo na čom opekať!