sk

Najlepšie špekáčiky nie sú safaládky

Ako a kedy prišiel na svet preslávený český údenársky výrobok, už presne nezistíme. Vieme však, že na Krajinskej jubilejnej výstave v Prahe v roku 1891 vyrástla kompletná strojová údenárska dielňa, v ktorej sa pod názvom „údenky“ údili špekáčiky a predávali sa s chrenom a s rožkami. Ľuďom chutili, a tak ich začali vyrábať vo veľkom.

Kvalitné špekáčiky sa riadia špekáčikovou vyhláškou

Safaládky, špekáčiky… Kto sa v tom má vyznať? Do roku 1989 platila na tieto mäsové výrobky štátna norma, ktorá presne určovala podiel jednotlivých surovín. Po zrušení noriem nastal zmätok, ktorý viedol k veľkému prepadu kvality nielen mäsových výrobkov. V roku 2001 bola preto zavedená takzvaná špekáčiková vyhláška, ktorá definuje zloženie mäkkých a trvanlivých údenín. Podľa tejto vyhlášky musí výrobok označený za špekáčik obsahovať minimálne 40 % mäsa (hovädzieho, bravčového, prípadne teľacieho) a maximálne 45 % tuku.

A nie je to safaládka? Nie je!

Špekáčik nesmie v žiadnom prípade obsahovať separát, kuracie kože, farbivá ani sójovú múku. Zloženie safaládok a ďalších variácií, naopak, legislatíva nijako neobmedzuje, a preto môžu okrem mäsa obsahovať tiež strojovo oddelené hydinové mäso, kožu, masť a ďalšie prísady.

Ako poznať dobrý špekáčik? Zrakom, čuchom, hmatom a chuťou

Na zahryznutie alebo na dotyk by mal byť špekáčik pružný, krehký a súdržný, skrátka, žiadne blato ani žuvačka. Po olúpaní by mal držať tvar. Na pohľad by mal byť na reze svetlo- až tmavoružový a mal by obsahovať nepravidelne rozložené kocôčky slaninky, od ktorých sa odvodzuje názov výrobku. Ak nemáte šancu skontrolovať rez, pozrite sa aspoň na črievko, ktoré by nemalo byť slizké ani scvrknuté. Vôňa špekáčika by mala evokovať čerstvú údeninu a korenie, na chuť by mal byť špekáčik primerane slaný a korenený, po ohriatí na zahryznutie šťavnatý.

Na čo sa zamerať pri nákupe špekáčikov?

  • Čítajte zloženie na obale výrobku. V mäsiarstve bývajú informácie vyvesené alebo vám ich na požiadanie povie mäsiar.
  • Prezrite povrch špekáčika, mal by byť pevný a neporušený.
  • Orientujte sa podľa ceny. Príliš nízka cena by vás mala varovať pred „ošmeknutým“ zložením.
TIP pre náročných táborníkov: Originál špekáčiky viazané z Krásna Špekáčiky špičkovej kvality obsahujú celých 80 % mäsa, z toho 54 % tvorí bravčové a 26 % hovädzie. Výsledkom novej receptúry je údenina vynikajúcej chuti a zlatohnedej farby s badateľnou mozaikou tvorenou kúskami slaninky. V originálny špekáčikoch nenájdete žiadny lepok.