sk

5 najlepších receptov na jedlá pečené nad ohňom

Vezmite svojich kamarátov alebo celú rodinu, pripravte si batôžtek na cestu a vyrazte na výlet k niektorému z ohnísk na našej mape. Najmä po vydarenom výlete, kedy sa s hladným žalúdkom dopravíte k ohnisku, bude zaslúžená bašta zlatým klincom dňa. Garantujeme vám, že si vyslúžite pochvalu a vypočujete spokojné hlasné mľaskanie.

Prinášame vám 5 najlepších receptov na skvelé jedlá v prírode:

Pečené zemiačiky s cibuľkou a klobáskou

Pripraviť si ich môžete doma aj priamo v prírode. Geniálne jednoduché jedlo, ktoré upečiete ako balíček v alobale v rozpálených uhlíkoch.
Pre 4 osoby:

ingrediencie:
1 kg zemiakov, 3 špekáčiky alebo Valašské klobásy, 2 stredné cibule alebo jarná cibuľka
Korenie: soľ, mleté ​​korenie, drvená rasca, sušený alebo čerstvý cesnak, sušená červená paprika

Očistené zemiaky aj so šupkou nakrájame na kocky o hrane 1,5 cm. Klobásky alebo špekáčiky rozkrájajte na tenké kolieska alebo kocky o hrane 1 cm. Cibuľu nakrájajte na plátky a potom ich prstami oddeľte na jednotlivé tenké pásiky. Jarnú cibuľku na kolieska. Všetko poriadne osoľte a zmiešajte dohromady. Vďaka tuku obsiahnutému v klobáskách nemusíte do zmesi pridávať žiadny ďalší olej alebo tuk.
Nakrájanú a premiešanú zmes rozdeľte do 4 porcií a zabaľte ich do balíčka alobalu o viac vrstvách. Konce zahnite tak, aby nedochádzalo k vytekaniu šťavy. Už po 25 minútach sa môžete tešiť na lahodnú večeru v prírode.

Zemiaky pečené v popole

Pečenia v popole sa nemusíte obávať. Ide o jednu z najstarších metód pečenia potravín vôbec. Popol pritom nie je len zdroj tepla, ale aj chuti a vône. Žeravý popol v ohnisku, ideálne popol s bielou vrstvou na povrchu má ideálnu teplotu pre pečenie. Urovnajte žeravý popol v ohnisku do rovnomernej vrstvy a položte naň zemiaky. Tenkou vrstvou žeravých uhlíkov zemiaky opätovne prihrňte. Zemiaky pečte minimálne 30 minút a potom ich opatrne vyberte z uhlíkov.

Tip pre vás: Zemiaky môžete samozrejme zabaliť aj do alobalu a obmedziť tak riziko spálenia do hĺbky, avšak pripravíte sa o časť úplne unikátnej chuti a vône.
Zemiaky pečené v ohni sa nezaobídu bez dodatočného dosolenia. Skvelé sú tiež s rozpusteným maslom. Vynikajúce je spojenie pečených zemiakov s dipom z kyslej smotany so štipkou soli a korenia.
Zemiaky môžete doma tiež predvariť a skrátiť dobu ich prípravy až o polovicu.

Čo nikdy nerobiť: Neklaďte zemiaky do uhlíkov, ktoré sú sfarbené do červena, ani do otvoreného ohňa. Neustrážite totiž dĺžku a teplotu pečenia a môžete vytiahnuť zemiaky, ktoré sú spálené na uhoľ, alebo naopak nedopečené zemiaky.

Pečené jablká s karamelom

Pečené jablká sú nestarnúci táborákový evergreen, ktorý nikdy neomrzí. Milujú ich deti aj dospelí. Ako na to? Jabĺčko nad ohňom opekajte tak dlho, až jeho šupka úplne stmavne alebo dokonca sčerná. Už v tejto fáze sa môžete bez obáv pustiť do konzumácie, len predtým zlúpnite šupku.

Ešte lepšie to ale bude, keď olúpané opečené jablko obalíte v cukre a necháte ho ďalej opekať do doby, než cukor skaramelizuje. Garantujeme vám, že takto delikátne jablká ste ešte nejedli.

Opekaný syr nad ohňom

Uznávame, že opekanie syra nad ohňom je skúška vašej zručnosti. Odmeníte sa však skvelou dobrotou, ktorú si zamilujete vy aj všetci vaši blízki. Na opekanie sú vhodné len niektoré druhy syrov. Najmä vhodné sú syry s nižším obsahom tuku, napríklad eidam 30% a nižšie. Skvelé sú aj parené syry typu Parenica, ktoré vydržia dlho držať svoj tvar.

Ideálny syr na grilovanie a opekanie je syr Halloumi, pôvodom z oblasti Kypru, vyrobený z ovčieho a kozieho mlieka. Tento syr znesie aj veľmi vysoké teploty a prakticky sa nerozteká. Môžete ho skvele skombinovať aj so zeleninovým šalátom, vopred pripraveným doma. Vegetariánom samozrejme pre grilovanie odporúčame variáciu z tofu.

Grilované šampiňóny Portobello

Šampiňóny Portobello sa vďaka svojej veľkosti perfektne hodia na každý gril. Vďaka svojej masitosti a veľkosti nestratia ani po zmenšení pri pečení na svojej šťavnatosti a chuti.
Suroviny: 4 ks šampiňónov Portobello, 2 lyžičky balzamikového octu, mleté ​​korenie, grilovacie korenie, rastlinný olej.

Šampiňóny nie je nutné pred kuchynskou úpravou olúpať. Jednoducho šampiňóny očistite a odstráňte nožičku. Potom okoreňte grilovacím korením a pokvapkajte balzamikovým octom a olejom.
Na rozpálenom grile položte šampiňóny nožičkou dolu a grilujte cca 3-5 minút. Potom ich otočte a grilujte ďalších 5-7 minút, ideálne tak, aby boli šampiňóny ľahko chrumkavé a pritom vláčne.

Podávajte ihneď po ugrilovaní. Skvele dopĺňajú chuť opekaných klobások alebo údenín. Hodí sa aj k hadom z chlebového cesta.

Zdroje obrázků:
beetycrocker.com
nytimes.com
blog.utahscouts.org
theroastedroot.net
ostrovnapadu.cz