sk

Ako na opekanie? Základom sú kvalitný špekáčik a trpezlivosť

Oheň plápolá, pivo sa chladí, gitary sú naladené. Je čas prikročiť k tomu najdôležitejšiemu – k opekaniu špekáčikov. Pripravte si prúty a ostré nože a vyzbrojte sa trpezlivosťou. Nič nemožno robiť napochytro.

Zárezy veďte do kríža

Základom úspechu je, samozrejme, kvalitná údenina, napríklad najlepšie špekáčiky z produkcie Krásno. Ako postupovať pri opekaní, aby bol kulinársky zážitok pod šírym nebom čo najlepší? Dôležitá je správna úprava údeniny. Osvedčenou metódou je krížový zárez z oboch strán zhruba do jednej tretiny špekáčika. Stačia skutočne len dva zárezy, viacero by na konci údeniny vytvorilo tenké končeky, ktoré by nad ohňom ľahko zuhoľnateli. Zárezy neveďte príliš hlboko, aby ste neporušili stred špekáčika, ktorý následne prepichnite prútom.

Vyhnite sa priamemu ohňu

Zuhoľnatený na povrchu, studený vo vnútri. Tak dopadne špekáčik netrpezlivého opekača. Aby bol špekáčik dobre prepečený, treba ho najprv prehriať vo väčšej vzdialenosti od plameňov a počkať, kým začne púšťať šťavu. Potom priblížte špekáčik asi na desať centimetrov k ohňu a za stáleho otáčania ho opekajte dozlatista. Udržujte prút so špekáčikom v horúcom vzduchu, ktorý stúpa z ohňa. Nikdy nenechávajte údeninu klesnúť priamo do plameňov.

Nebaví deti klasika? Urobte im chobotnicu alebo ježka

Zárez do kríža je stávka na istotu, občas však môžete popustiť uzdu fantázii. Pripravte deťom špekáčikové zvieratká. Špekáčik ako pavúk s dlhými nohami: Špekáčik nastoknite na prút a na oboch koncoch nakrojte do kríža, zakrojte však veľmi hlboko, takmer až k prútu. Nad ohňom sa od pavúčieho telíčka oddelí osem dlhých nôh. Špekáčik ako ježatý ježko: Chrbát špekáčika narežte na diagonálnu šachovnicu. Čím bude vzor hustejší, tým bude ježko ježatejší. Zaoblené konce špekáčika môžete nechať nenakrojené alebo ich nakrojte do plytkého kríža. Špekáčik ako zákerná chobotnica: Špekáčik prekrojte na polovice, na strane rezu ho narežte trikrát (do hviezdice) do hĺbky asi dvoch tretín. Týmto spôsobom vznikne počas opekania šesť chápadiel. Aby sa vám chápadlá viac skrútili, pridajte na ich vnútornej strane ešte pár plytkých zárezov. Špekáčik potom nastoknite na prút až k zaoblenému koncu – hlavičke chobotnice. Z jedného špekáčika budete mať dve chobotničky.