sk

Dobroty z chlebového cesta, pripravené na letnom táboráku

Našli ste s našou pomocou ideálne ohnisko vo vašej blízkosti? Skvelé. Ste len krôčik od krásneho zážitku a chutnej desiaty alebo večere. Okrem lahodných a šťavnatých špekáčikov môžete siahnuť aj po mnohých ďalších chuťovečkách, ktoré možno opiecť priamo nad otvoreným ohňom alebo nad žeravými uhlíkmi. Na opekací prút môžete napichnúť aj ďalšie typy údenín a doplniť slaninou, paprikou alebo inou čerstvou zeleninou.

Zdroj obrázku: commom.wikipedia.org

Ak ale chcete vašich priateľov alebo rodinu potešiť niečím úplne neočakávaným, skúste im pripraviť pochúťku z chlebového cesta, ktorú si opečiete priamo nad žeravými uhlíkmi.

Už doma si pripravte skvele vláčne cesto, zložené len z pár ingrediencií. Bude vám k tomu stačiť kilo hladkej múky, 4 dl vody, 1 dl oleja alebo masti, dve lyžičky soli a balenie prášku do pečiva. Múku môžete tiež zmiešať 50:50 s tmavou celozrnnou múkou. Cesto dochuťte podľa vašej chuti tiež rascou, sušeným cesnakom alebo sušenou cibuľou. Pokiaľ do cesta nedodáte toľko soli a korenia, môžete deťom pripraviť aj variantu na sladko so škoricou, marmeládou alebo javorovým sirupom.

Cesto je vhodné nechať aspoň pol hodiny odležať, takže ničomu nevadí, keď si cesto vopred pripravíte už doma.

Metódy prípravy:

Placky – sa dajú z cesta pripraviť, ak máte k dispozícii starú plechovú panvicu alebo veľký plochý kameň, poriadne zahriaty nad ohňom.

Chlebové špirály – je to ideálny recept do prírody, kde žiadna panva nie je po ruke. Stačí z cesta vyvaľkať dlhého hada, ktorého obtočíte na čistom drevenom prútu. Na konci prútu je vhodné cesto ku špičke pritlačiť, aby neohorela.

Dôležité upozornenie: Vždy hada opekajte až nad žeravými uhlíkmi alebo po bočnej strane ohňa. Nikdy priamo nad plameňom. Hady sú hotové, až sa po stranách objaví načervenalá kôrka.

Pokiaľ na upečenú placku alebo hada dáte rozpustiť malý kúsok masla, dosiahnete úplne skvelej chuti, ktorú si zamilujete.