Ako pripraviť najlepší kotlíkový guláš?
Krásny slnečný deň, pri ktorom máte dostatok času a chcete si poriadne posedieť a porozprávať s priateľmi alebo rodinou, doslova volá po vycibrenej vonkajšej kulinárskej akcii. Inšpirujte sa našim kotlíkovým gulášom s hovädzím mäsom a diabolskými grilovacími klobáskami z produkcie MP Krásno. Využite času stráveného pri príprave guláša k pohodovej konverzácii a užívajte si radosti z toho, že sa nikam neponáhľate.
Ingrediencie pre ten najlepší kotlíkový guláš
- 1 kg zadného hovädzieho mäsa (najlepšie z bio farmy)
- 2 balenia diabolských grilovacích klobások
- 2 l červeného vína
- 1,5 kg cibule
- 1 kg mrkvy
- 100 g sladkej mletej papriky
- 2 šúľky cesnaku
- 3 lyžice hrubozrnnej soli
- 50 g čerstvých byliniek (citrónový tymian, rozmarín, estragón, šalvia)
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1,5 dcl oleja
Ďalšie vybavenie:
- Veľký smaltovaný kotlík s obsahom aspoň 10 l.
- Trojnožka a reťaz na zavesenie kotlíka.
- Veľká vareška (najmenej 60 cm dlhá).
- Naberačka, najlepšie drevená.
- Kožené pracovné rukavice na pridržiavanie kotlíka.
Ako na to? Mäso odporúčame večer pred prípravou guláša namarinovať. Očistite bylinky, zbavte ich stoniek a nakrájajte ich na drobné kúsky. Mäso nakrájajte na kocky veľkosti 2x2x2 cm, osoľte a okoreňte. Pridajte bylinky a prelisovaný cesnak. Potom všetko zalejte červeným vínom a dajte na noc do chladničky.
Druhý deň už stačí pokrájať všetku cibuľu na menšie kocky a nasypať ju do kotlíka. Vopred nakrájajte tiež diabolské grilovacie klobásky. Následne cibuľu zalejte olejom a zaveste na trojnožku nad oheň, ktorý medzitým niektorý z vašej party priateľov zapálil. Dno kotlíka by malo byť len nízko nad plameňom. Cibuľu stále miešajte, kým nechytí zlatú farbu. Po cibuli pridajte mletú červenú papriku a minútku, dve zarestujte. Potom do kotlíka pridajte naložené mäso s vínom. Dajte pozor, na pridanie mäsa je vhodné kotlík zložiť z ohňa. Hojdajúci sa kotlík nie je príliš stabilný a iste by ste neradi prišli o časť obeda.
To pravé tajomstvo kotlíkového guláša tkvie v pomalom varení a prikladaniu pod kotlíkom. Oheň by nemal vyhasnúť, ale nemal by šľahať ostrým plameňom, inak sa bude guláš pripaľovať od dna a hrozí jeho zhorknutie. Táto príprava si však žiada čas, konkrétne 2,5 hodiny na zmäknutie mäsa. Po tejto dobe pridajte do guláša na kolieska nakrájanú mrkvu a varte ďalších dvadsať minút až pol hodiny. Ak by guláš príliš hustol, nie je problém ho doplniť čistou vodou.
Trpezlivosť sa v prípade kotlíkového guláša oplatí. Po dlhom varení nad ohňom bude mäso krásne, mäkké a šťavnaté a garantujeme vám, že si zaručene všetci pochutnajú.
Zdroj obrázku: Pixabay.com